09 Jan
09Jan

Üdv mindenkinek, ahogy az várható volt, január első hete nem volt mozgástól mentes. A héten közölték a német inflációs adatokat, az amerikai PMI adatokat, publikálták a decemberi kamatdöntés jegyzőkönyvét, napvilágot láttak az európai maginflációs adatok, emellett közzétették az amerikai munkanélküli számokat.

A keddi nap folyamán láthattuk, amint a német inflációs adatok kissé megmozgatták a piacot. Ez az adat az előrejelzéshez képest is fél százalékkal pozitívabb volt, ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy a 9.1%-os előrejelzés helyett a pénzromlás mértéke hivatalosan 8.6% volt. Ennek a napnak az anomáliája az volt, hogy erre az adatra az EUR árfolyama megbicsaklott, az USD pedig erősödött. További érdekesség számomra, hogy legtöbb esetben amikor a dollár erősödik, akkor az ún. "risk on", azaz magas kockázatú befektetések(mint például a Bitcoin, S&P500) esni szoktak. 

Itt kissé zavaros a történet, a nap első felében az S&P500 reagált a dollár erősödésére, majd visszakapaszkodott, és végül, mint valami laggoló indikátor(bizonyos mozgás vagy gazdasági esemény után egy kis idő elteltével történik meg a várt piaci elmozdulás; jelen esetben a dollár erősödése miatt előrejelezhető volt az előbb említett "risk on" befektetések árfolyamának csökkenése) bezuhant az előző aljpontra. Szemmel látható, hogy a dollár gyengélkedik, azonban még mindig úgy logikus számomra, hogy az EUR/USD árfolyamot még fogjuk látni az 1-es szinten, azaz 1EUR=1USD.


Szerdán hozták nyílvánosságra az amerikai PMI adatokat(a linkre kattintva tudhatsz meg többet róla), ami mondhatjuk, hogy a vártnak megfelelő számokat produkálta. Az előrejelzés 48.5 volt, a hivatalos szám 48.4 lett végül(ha ez a szám 50 alatti akkor a "gazdaság lelassulásáról" beszélünk). Okozott egy kisebb volatilitást a piacon, aztán megnyugodtak a kedélyek, azonban miután mindez lezajlott gondolkodóba estek a befektetők. Mivel a PMI egy fontos indikátor a gazdaság egészségét tekintve, ezért sokan odafigyelnek a közzétételére, és mivel historikus adatok alapján elmondható, hogy ha a PMI adatok az 50-es szint alá süllyednek, akkor bizony a FED(amerikai jegybank) stimulálja a gazdaságot, azaz pénzt nyomtat. A befektetők szerintem úgy vannak vele, hogy 

"elébe megyek én ennek a pénznyomtatási korszaknak, nehogy lemaradjak a nagy emelkedésről..."

Viszont, még ha el is érné az S&P500 a 4150-4200-as szintet, azaz technikai értelemben egy magasabb tetőt hozna létre és törné a csökkenő piaci struktúrát, akkor is ebben a gazdasági időszakban nem hinném, hogy egy bikapiac volna kibontakozóban. Az amerikai központi bank jegyzőkönyve nem sok meglepetést tartogatott, de abból táplálkozva rájöhetünk, hogy egyhamar nem lesz vége a magas alapkamat időszakának. Februári, márciusi és májusi ülésen mind 25 bázispontos(0.25%) emelés várható, amellyel nagyjából 5-5.25% körül tetőzne az alapkamat. Ezt nem is tervezik csökkenteni, amíg le nem törik az inflációt. Enyhülést 2024 hozhat, úgy érzem annak is inkább a második fele. 

Powell(az amerikai jegybank mostani elnöke) nem szeretné elkövetni ugyanazt a hibát, mint elődje a '70-es években.

tradingeconomics

Szépen látszik, hogy 1970 elején az infláció felszökött 10% felé, majd amikor 4% körüli értékre csökkent, ami már megközelítette a várakozást, az amerikai jegybank ismét mennyiségi lazításba kezdett, stimulálta a gazdaságot

Hatalmas hiba volt.

Az infláció ennek hatására még az előbb látott értékeknél is magasabbra táncolt, amit csak nagy nehézségek árán, egy recesszió kíséretében sikerült leküzdeni magas munkanélküli rátával. Ezért tehát elmondhatjuk, hogy mostani jegybankelnök szívesen elkerülné ezt az utat, viszont ha a kamatemelést túlzásba viszik ugyanez a sors jut nekünk is, úgyhogy nem árt vigyázni. A mostani gondolatmenet az, hogy "generáljunk recessziót, hiszen az mindig megoldotta az inflációs kérdést", ami igaz is persze, de nem feltétlenül szükséges. A csaknem egy hónappal ezelőtti piaci áttekintőben szó volt arról, hogy Powell(az amerikai jegybank jelenlegi elnöke) szerint az amerikai munkaerőpiac még mindig nagyon erős, ezért nehezebb letörni az inflációt.
Ezt a tényt alátámasztja az az adat, amit pénteken publikáltak. Az USA munkanélküli rátája 3.5%, miközben az előrejelzés 3.7% volt, ezen felül az előző 3.6%-os adathoz képest még csökkent is. Ebből egyszerűen leszűrhetjük, hogy valóban, a munkaerőpiac még mindig erős. Arra számítanak, hogy legrosszabb esetben 5 százalék körüli munkanélküliség mellett visszatérhetünk a 2 százalékos inflációhoz.

A pénteki napon közzétették az eurozóna maginflációs adatait, ami nem lett valami pozitív. 5%-os előrejelzés helyett 5.2%-os lett a hivatalos számadat. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 2.5%-os Európai Központi Bank által meghatározott alapkamat még közel sem érte el a pivot szintet(azt a támpontot, amely szinten tartva a kamatot letörhetik az inflációt).


Az S&P500 kisebb oldalazás után kitört az ék alakzatból, viszont most egy igen erős ellenállás tartja vissza a további emelkedéstől. Ha sikerül áttörnie, akkor 4000 dollár körüli szint lehet a következő, majd a 4150-4200. Egyelőre itt nincs mit tenni, vásárolni túl kockázatos és kockázat/nyereség szempontból nem a legmegfelelőbb, semmiféle visszaigazolás nélkül pedig eladást indítani szintén butaság volna.


Itt a legjobb dolog amit tehetünk az az, hogy várunk.


A Bitcoin árfolyama lekövette az S&P500 mozgását, itt is emelkedést láthattunk. Az, hogy ennek az emelkedésnek mikor lesz vége senki nem tudja megmondani, de azért spekulálni lehet. Nos, az én spekulációm ezzel kapcsolatban az, hogy ha a dollár erősödne a következő hét folyamán, az letörné az S&P500-at egy erős ellenállás szinten, ezzel visszafordítva a Bitcoin emelkedését is. A 17.300-17.500 dolláros szint még mindig szignifikáns számomra, ezért egybevetve az előbb elmondottakkal, minden összefüggene mindennel, és ez a zóna egy jó SHORT(eladás; amikor valaki azon keres pénzt ha az árfolyam csökken) pozíció felvételére adhat okot.

A 16.500 dollár körül nyitott LONG(vásárlás; amikor valaki azon keres pénzt ha az árfolyam emelkedik) pozíciómtól a szürke résznél megváltam, kis idősíkon furcsának éreztem az instrumentum mozgását és jobbnak láttam eladni. A piros karikával jelölt résznél likviditást szerzett, azaz az ottani SHORT pozícióban lévő kereskedőket arra kényszerítette, hogy bezárják azokat. Legtöbb esetben amikor ez történik, az adott instrumentum visszafordul és jelen esetben elindult volna 16.300 dollár felé. Igaz, piaci struktúrát nem tört, de jobb félni, mint megijedni. Úgy gondolom a következő 1-2 hétben érdemesebb lesz SHORT pozíciók felé orientálódni és inkább azokat keresni. 

Ha tetszett ez a piaci áttekintő kérlek iratkozz fel a hírlevélre és oszd meg másokkal is.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.