13 Nov
13Nov

Az előző hét sok szempontból eseménydús volt, kezdve CZ tweetjeivel, ami utólag elnézve olyan, mintha egy hógolyót dobott volna a havas hegyoldalra ami lavinává nőtte ki magát. A lavina pedig a modern pénzügyi világ egyik legnagyobb csalása lett, középpontban az FTX-el. Végül a hét vége felé megérkeztek az amerikai inflációs adatok, amelyek enyhe javulást mutatva szépen megbolygatták a piacot.

A helyzet az FTX körül továbbra sem bizalomgerjesztő, a csőd, amelyről eddig csak spekuláltam az előző cikkekben végül hivatalosan is bekövetkezett.
Sam Bankman-Fried az FTX egykori igazgatója kitöltötte az ún. "Chapter 11 bankruptcy" papírokat, amely az amerikai törvények alapján a csődeljárás egy folyamata.

Fotó: GettyImages

Ennek sajátossága, hogy a cég nem tűnik el az éterben, ezt a fajta csődeljárást ugyanis gyakran "reorganizációs" eljárásnak is szokták hívni, ami azt jelenti, hogy az adós(a cég) 

tovább folytathatja a működést és bírósági beleegyezéssel akár még hitelhez is hozzájuthat. 

Sokan úgy vélem egyetértenek velem abban, hogy az eddigi események hírében ez az opció egyik hitelezőnek sem kecsegtető befektetés, még ha a bíróság bele is egyezne ebbe.

Az eddigi eseményeknek köszönhetően a kriptopiac megingott, gyanakvás, félelem lett úrrá az embereken, és 

a pénzügyi világban a félelem eladás-t szül.

A Bitcoin 147 napja tartó konszolidáció után elvesztette a technikailag nagyon fontos 18 ezer dollár körüli szintet, amelyet az ár alulról könyvbe illően vissza is tesztelt.

Ennek tudatában úgy vélem még közel sincs itt a vásárlás ideje, főleg úgy, hogy a világ legnagyobb tőzsdeindexei hatalmas emelkedésen vannak túl, miközben a kriptopiac nem hogy velük együtt emelkedett volna(ahogy azt eddig megszokhattuk), hanem teljesen az ellenkező irányban mozgott. Ez persze nem meglepő az előbb tárgyalt okok miatt.

Az amerikai inflációs adatok javulása emelkedést hozott az ún. "risk on" befektetéseknek(az általunk tárgyalt kripto, illetve részvénypiac is ide tartozik). Az S&P500 tőzsdeindex csütörtökön nagyjából 6%-ot, a NASDAQ pedig csaknem 8%-ot tudott emelkedni, ami egészen elképesztő. Valóban pozitív hír, hogy a vártnál jobb adatok érkeztek(7.9%-os várt infláció helyett 7.7% év/év alapon) és ennek mindenki örül, azonban 

nem árt az óvatosság, hiszen az inflációt nem sikerült legyőzni, csupán az első jelét kaptuk meg a lassulásnak. 

Az S&P500 tőzsdeindex közelít a technikailag nagyon fontos 4100-4150 körüli szinthez, ami egy erős ellenállást fog képezni, hiszen a csökkenő trendvonal a képen láthatóan szinte tökéletes indikátor volt arra, hogy meddig mehet az ár, hasonlóan a vízszintes sáv körüli Támasz/Ellenállás szinten.

A következő pár hétben úgy vélem meg is ütheti az előbb említett szintet, figyelni fogom, hogyan viselkedik majd a piac. Ha az ár ezekről a szintekről visszafordul az nem fog kedvezni a kriptopiacnak sem, ezért maradjon mindenki óvatos, hiszen 

azzal még soha senki sem veszített pénzt, hogy várt a megfelelő pillanatra a Vásárlás gomb megnyomásával.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.