12 Dec
12Dec

Egy újabb hét telt el, ami történésekben nem szenvedett hiányt. Hétfőn közölték a PMI(purchasing managers index;beszerzési menedzser index) adatait az USA-ban, kedden itthon eltörölték a nagyjából 13 hónapja tartó benzinárstopot, illetve szerdán megjelentek a KSH adatai az inflációról.

Két hete írtam az EUR/USD árfolyamról, akkor úgy véltem, hogy az ár le fog fordulni az 1.05-ös zónánál, azonban az EUR egész szépen tartotta magát és emelkedett tovább. Viszont most is úgy gondolom, hogy még lesz egy lejtmenet az indexek, kriptók számára, akkor pedig ismét dollárban lesz érdemes a pénzt tartani, ezen felül

abban szinte biztos vagyok, hogy az EUR/USD árfolyam még találkozik paritásnál.

A szint amit figyelek a sötétszürke rész, ha ott "elbizonytalanodik" az ár, akkor shortolni(eladni;azt nevezzük shortolásnak, ha valaki azon keres pénzt, ha az árfolyam esik)fogom legalább 1.01-es vonalig.


A hétfőn megjelent PMI(röviden egy olyan indikátor, amely egy adott ország vagy terület időszakos szolgáltatói vagy gyártói tevékenységét méri; ha az értéke 50 feletti akkor növekedést, ha 50 alatti akkor csökkenést, ha pedig pontosan 50 akkor változatlanságot jelent az előző hónaphoz képest) megmozgatta a piacokat, mégpedig "déli" irányba. A PMI értéke 53.3 lett MoM(hónapról-hónapra) alapon az 56.5-ös előrejelzéssel szemben, ami értelemszerűen a vártnál rosszabb, így a piac hevesen reagált és úgy tűnik azóta sem tért teljesen magához.

Az S&P500 árfolyamán úgy gondolom látunk még egy kisebb esés a szürke mezőbe, aztán további emelkedés jön.

Azonban mivel jövőhéten jönnek az USA inflációs adatai, illetve az amerikai központi bank is ekkor dönt az alapkamat emelésének mértékéről, így a logikát teljesen romba dönthetik az emberek érzelmei az előbb említett események miatt.


Kedden a magyar kormány bejelentette, hogy vége a 480 forintos literenkénti benzinárnak. Én úgy vélem ez jó is meg rossz is. Jó, mert valószínűleg vége az üzemanyaghiánynak, illetve a gazdasági egyensúlytalanságnak. Rossz, mert az embereknek meg kell fizetniük az egyik pillanatról a másikra jött hatalmas árat. 

Ez azt jelenti, hogy a 

jelenlegi 641 forintos benzinárnál egy átlagos űrtartalmú(nagyjából 50liter;én pontosan annyival számoltam) autót tele tankolni 32 ezer forint körüli összeg.

"Azért nem volt jó a benzinárstop, mert máshol úgyis kifizetted a piaci és az államilag megszabott ár különbségét."
Nos, valóban, én is úgy vélem, hogy ennek bizony a levét azok is megitták, akik egyáltalán nem használnak autót. Mivel a legtöbb termék gázolajjal hajtott járművel érkezik az országba, így alapvetően az üzemanyagárak növekedésével minden más termék ára is emelkedésnek indult(természetesen ez más országokban is így van, azonban ott a "szabad piac" kiegyensúlyozza nagyjából ezt a különbséget, amíg nálunk a kormány bele nyúl ebbe az igen finom szerkezetbe).

Az előbb említett egyensúlytalanság pedig meg is látszik a számokon, a szerdán leközölt KSH adatai alapján év/év alapon 22,5 százalékos infláció van jelen az országban, ami rettentő magas. Az Európai Unió még nem közölt le hivatalos adatokat novemberre, de az októberi adatok alapján láthatjuk mennyire rossz a helyzet.

Csak két ország áll előttünk, és higgyétek el, 

ha ez verseny lenne nem szeretnénk az első helyen végezni.

Láthatjuk, hogy nálunk még mindig emelkedett az infláció, ami szintén nagyon aggasztó hír. Visszatérve a nemrég említett élelmiszerárakra, ebben a szektorban 43,8 százalékos emelkedést mértek, amit úgy vélem mindannyian tapasztaltunk, néhány terméknél természetesen többet is(tejnél 79%, kenyérnél 81,8%, tojásnál 102,9%-os növekedést), hiszen ez csak egy átlag.


A kriptopiac területén a héten oldalazás történt, a Bitcoin árfolyamát elnézve lényegében ugyanott tartunk, ahol a hét elején kezdtük. Még mindig tartom a 15.800 dollár körül vásárolt Bitcoin-om, egyelőre nem aggódom, hogy ellenem fordulna az ár. Viszont ha a piac kikényszeríti belőlem, akkor döntést kell hozni, értem itt ismét a jövőhéten történő USA kamatdöntést, illetve a hét elején érkező inflációs adatokat. Tehát nagy volatilitásra számítok, értelemszerűen, 

ha a FED nem emel 50 bázispont felett, akkor megnyugodnak a kedélyek, illetve, ha az infláció nem lesz magasabb, mint a 7,3%-os előrejelzés.

A Bitcoin árfolyamán a 17.600 dolláros szintet figyelem, ha azt sikerül áttörni jöhet a 18.200 dollár, és ha itt sem állna meg az ár, akkor a 19.300-as árfolyamon lesz a szemem.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy 

lényegében minden az amerikai kamatdöntésen és inflációs adatokon fog múlni.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.