16 Jan
16Jan

Üdv mindenkinek, ez a hét hírekben nem bővelkedett, azonban piaci mozgásban igen. A héten közölték az amerikai inflációs adatokat, a német, illetve brit GDP(gross domestic product; bruttó hazai termék; adott idő alatti gazdasági termelés mérőszáma egy bizonyos országot tekintve) számokat. Az utóbbiak nem sok vizet mozgattak nemzetközi szinten, bár azt érdemes megjegyezni, hogy Németország szempontjából a hír pozitív volt, mivel 0.1%-al felülteljesítették a várt 1.8%-os szintet. Elmondhatjuk, hogy éves alapon technikailag nézve még ebben a nehéz időszakban fejlődött a gazdaság. Az Egyesült Királyság elmaradt a 0.3%-os előrejelzéssel szemben 0.1%-al.

A csütörtökön megjelent amerikai inflációs beszámoló nem okozott nagy meglepetést, mivel, hogy ugyanaz a szám jelent meg az aktuális inflációnál, mint ami az előrejelzést volt. Az 5.7%-os maginflációs, illetve a 6.5%-os inflációs adatok mégis pozitívan hatottak a piacra, mégpedig amiatt, mert továbbra is csökkenést mutatnak. Ez teljesen egybevág azzal az előző heti kijelentésemmel, miszerint, 

ha a PMI(beszerzési menedzser index) értéke 50 alatti, akkor a múltból kiindulva a FED(amerikai jegybank) mennyiségi lazításba kezd.

Hirtelen nagy optimizmus lett úrrá a piacon, és kezdem úgy érezni néhányan már az új történelmi csúcsokat várják. Kissé elhamarkodott lenne azt mondani, hogy ez volt a piac alja és innentől felfelé tartunk.
A Bitcoin Fear & Greed Index(félelem és kapzsiság) egy bizonyos metódus alapján számokba önti a befektetők, illetve kereskedők érzelmeit a piaccal(Bitcoin) kapcsolatban. Ritkán rá szoktam nézni, egy jó kis indikátor lehet érdekességképp, azonban erre alapozni bizonyos kereskedési ötleteket badarság lenne. Aki használná, vagy használja, annak azt ajánlom csínján bánjon az információval amit biztosít.
Ennek ellenére figyelemre méltónak tartom azt, hogy a pár héttel ezelőtti Extreme Fear(extrém félelem)-ből pár nap alatt elérte az index a semleges szintet.

A Bitcoin esetében az előbb említett optimizmus még inkább érezhető, ami persze nem is csoda, hiszen egy rég nem látott emelkedésnek lehettünk szemtanúi. Az előző heti spekulációm teljesen invalidálódott, habár ezen annyira nem lepődtem meg. Jelenleg a grafikon segítségével egyik fontos szintről a másikig érdemes kereskedni. Ekkora növekedés után azonban illene egy kisebb korrekciót látnunk az árfolyamon.

Egy tökéletes világban a Bitcoin visszajönne a 18.500 dollár körüli szürke zónába és onnan folytatná útját a világűr felé. A 21.600 és 20.200 dollár között kialakult oldalazás el is döntheti azonban a következő irányt, mégpedig a következőképp:

  • Ha az oldalazási zóna tetején kitör az ár, viszont rövid időn belül visszatér a zónába, akkor a következő likviditási terület a grafikonon lefelé található
  • Ha viszont, ugyanezt a kitörést a zóna alján kísérli meg, és szintén rövid időn belül visszafordul a konszolidációs zónába, az egy jó LONG(amikor valaki arra spekulál, hogy az ár emelkedik) pozíció felvételére adhat okot, még úgy is, hogy jelenleg a piac kissé túlvásárolt

Az S&P500 árfolyamán is folytatódott az emelkedés a csökkenő inflációs adatok segítségével. Jelen pillanatban az előző héten említett második szürke zónát csépeli az ár. Nagyobb összeggel most ezt sem piszkálnám, habár itt is érik egy piaci korrekció. 3900-tól 3870-ig figyelem a grafikont, számomra a legoptimálisabb korrekció ott érne véget, aztán talán megnézheti a 4150-4200 dolláros szintet. Ez bőven a 200-as napi mozgóátlag(kék vonal), illetve a csökkenő trendvonal(fekete vonal) felé repítené az árat, ami után ha visszatérne alá, örömmel nézném, ahogy 3500-3200 dollár közé esne.

Óvatos vagyok mindkét instrumentummal kapcsolatban, jelenleg úgy érzem ez nem árt. A dollár még mindig gyengülhet más devizákkal szemben, így egybevágna azokkal az elképzeléseimmel amiket az előbb vázoltam, miszerint a Bitcoin és az S&P500 még mindig mehet felfelé. A dollár borzasztóan "túladott(oversold)", úgyhogy véleményem szerint legkésőbb februárban már elkezdődik az erősödés, ami ismét "risk off" környezetet hozna magával. Ez azt jelentené, hogy az emberek különböző devizára(főként dollárra) váltják befektetéseiket, kereskedésből származó nyereségüket/veszteségüket és passzív felállást vesznek fel a következő időszakra. Ebből az következik, hogy a Bitcoin, S&P500 árfolyama megbicsaklik és csökkenni kezd.

Ha tetszett ez a piaci áttekintő kérlek iratkozz fel a hírlevélre és oszd meg másokkal is.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.