27 Dec
27Dec

Üdv mindenkinek, egy újabb hét telt el, amely most kivételesen nem tartogatott magában meglepetéseket, nem úgy, mint a szombati nap. Remélem mindenkinek kellemesen telt a Karácsony ünnepe, jókat ettetek, ittatok, beszélgettetek a családdal és barátokkal.

Amit viszont akár még meglepőnek is nevezhetünk, hogy a Japán jegybank(Bank of Japan) kedden a 10 éves kötvényhozam sapkáját 0,25%-ről 0,5%-ra emelte, amely annyit jelent, hogy a jegybank akkor vásárol 10 éves államkötvényt, ha annak hozama eléri az 50 bázispontot, azaz a 0,5 százalékot. Van aki örül neki, van aki negatívan kritizálja ezt a döntést. A döntéshozók elvárásai szerint így fenttartható a jelenlegi sok éve tartó monetáris lazítási politika.
A japán jegybank jelenlegi elnöke, Haruhiko Kuroda világossá tette azért mindenkinek, hogy ez bizony 

"azért nem egy alapkamat emelés."

Mindenesetre arra elég volt ez a döntés, hogy a felkelő nap országának valutája erősödjön. Az amerikai dollárral szemben a bejelentés után csaknem 4 százalékos javulást élt meg a japán jen.


Eközben az Egyesült Államokban egy pár nappal később(pénteken) közölték a PCE adatokat, amely az infláció kiszámításának egy variációja. Ennek nem volt akkora visszhangja, mint az előző héten megjelent CPI hírének(amelyről a korábbi piaci áttekintőben írtam), mivel, hogy hasonló indikátor a fogyasztói árindexhez, ami azt jelenti, hogy valószínű, ha a CPI csökkenést mutatott, akkor bizony a PCE mutató sem fog túlzottan eltérni az előbb említett adatoktól.
Nos, valóban a szakértői várakozásoknak megfelelően alakultak a dolgok, mégpedig: 

  • az PCE infláció mértéke 5,5% lett a 6,1%-os előrejelzéssel szemben
  • a PCE maginfláció is csökkent az előző 5%-os érték után, azonban a remélt értékhez képest nem tudott javítani, ami pedig 4,7% volt

A Bitcoin árfolyamának grafikonján az előző héten említett szintről a vártnak megfelelően visszafordult az árfolyam és nem meglepő módon a Karácsonyi időszak alatt volatilitásmentes volt.

A következő szint amit figyelek, az a 17.300-17.400 dolláros zóna, ott számítok egy kis ellenállásra, legalábbis rövid távon, ezért ott tervezek megválni a 16.645-ös szinten nyitott LONG(amikor valaki arra spekulál, hogy az ár emelkedni fog) pozíciómtól. Habár, úgy érzem januárig nem sok minden fog történni, de majd kiderül.


Az S&P500 grafikonján az előző héten említett 3850 dollár körüli zóna csak rövid ideig bizonyult Támasznak(ahonnan az árfolyam ismét emelkedésnek indulhat). Azonban röviddel a szürkével jelölt zóna elvesztése után az ár ismét visszakapaszkodott felé egy RSI(relative strength index; relatív erősség index; indikátor, amely egy adott időszak árfolyamemelkedéseit viszonyítja ugyanazon időszak csökkenéséhez) divergencia(az indikátor és az árfolyamgörbe ellentétes irányú mozgását jelenti) kíséretében.

Elsősorban a 3910 dolláros szint az amire fókuszálok, ha azon "átverekszi magát" az árfolyam, akkor a 4100-4200 dolláros zóna figyelésére érdemes időt szakítani.
Úgy vélem az év utolsó csonka hetében nem sok minden fog történni, az igazi mozgások a jövő év első pár hetében történnek majd, így legjobb amit jelenleg tehetünk, hogy várunk.

Addig is mindenkinek előre

jó szilveszterezést és boldog új évet kívánok.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.