19 Dec
19Dec

Üdv mindenkinek, újabb hét telt el, ami ismét eseményekben gazdag volt. A hétfői nap folyamán elfogták a Bahama-szigeteken Sam Bankman Fried-et(az FTX kriptotőzsde alapítóját), kedden közölték az USA inflációs adatait, illetve szerdán az alapkamat emelésének mértékében is döntöttek. A csütörtöki napon pedig az Európai Központi Bank emelte az alapkamatot.

Kicsivel több mint egy hónapja írtam az FTX bukásáról, amelynél a környezetemben is voltak érintettek, ezért amikor hétfőn felkeltem és azt olvastam, hogy 

elfogták az embert aki mindezért felelős éreztem egy kis igazságot a levegőben.

Az ügyészség 9 vádpontban vizsgálja a helyzetet, amelyek között pénzmosás, értékpapír-csalás, elektronikus csalás és még ezekhez hasonló vádak vannak terítéken, amelyből remélhetőleg bűnösnek találják abban amit elkövetett.

Forrás: REUTERS

Kedden az USA inflációs adatai után valósággal robbantak az árfolyamok, az S&P500 tőzsdeindex abban az órában 3-4 százalékos emelkedést produkált a Bitcoin-al egyetemben. Az előző heti piaci áttekintőben többször is hangsúlyoztam, hogy az inflációs adatok nagyon fontosak lesznek, mert ha az elvárásoknak nem megfelelőek, a piac beszakad, viszont, ha a beszámoló jobb híreket tartalmaz akkor az árfolyamok kilőnek.
Ebből szerencsére a második valósult meg, mégpedig számokban kifejezve a következőképpen.

  • A fogyasztói árindex(CPI) előrejelzése 7,3% - a valós adat pedig 7,1% volt, ami csökkenést jelent, azaz pozitív hír.
  • A maginflációs előrejelzés 6,1% - a valós adat viszont kereken 6%, ami szintén csökkenést mutat.

Aztán ezt az emelkedést vissza is adta a piac, gondolva, hogy 

"rendben van, az infláció tetőzhetett, csökkenést láttunk, de azért még mindig magas, úgyhogy lehet nem a mostani a legmegfelelőbb időpont a vásárlásra."

Majd szerdán jött az alapkamat emelése 50 bázisponttal, azaz 0,5 százalékkal. Ezt a piac már beárazta jóval ezelőtt, így nem is okozott túl nagy meglepetést. Jerome Powell(a FED;az amerikai központi bank elnőke) viszont kissé megbolygatta a piacokat a beszédével. Érdekes, mert ugyanazokat mondta amiket eddig már számtalanszor hallottunk, a piac mégis úgy érzem hevesebben reagált a kelleténél.
Beszédénék fő mondandója ismét az volt, hogy a 2 százalékos infláció elérése a cél, és addig bizony nem csökkentik a kamatot, amíg ezt el nem érik. Megkérdezték tőle, hogy bizonyos esetben újragondolák-e ezt a fajta keménykezű politikát, amire az volt a válasza, hogy 

"semmilyen körülmény között nem fogják megváltoztatni a kamatdöntésüket a későbbiekben."

Ez a mondat önmagában is ijesztő lehet. Érthető, hogy nem szeretnék azt a hibát elkövetni, hogy túl hamar kezdik el csökkenteni a kamatot, amiből régebben már volt probléma(70-es évek), így világos, hogy tanultak abból a helyzetből. Azonban máshogy is el lehet törni a gazdaság finom gépezetét, mégpedig, úgy ha túl szigorú gazdaságpolitikát folytatnak, ami recessziót szül. Sokan úgy vélik afelé tartunk jelenleg is. Az előző mondatot alátámasztja az a tény is, hogy Powell szerint a munkaerőpiac még mindig erős, jelenleg "csupán" 3,7% a munkanélküliségi ráta(a 2008-as válságnál 10% körül tetőzött), amelyet 4-5% közötti értéken várnak tetőzni. Ha nem úgy alakul minden, ahogy ők azt gondolják, akkor úgy vélem ez a szám könnyedén a duplájára is növekedhet, ahogy azt 15 évvel ezelőtt tette. 

Reméljük kézben tudják tartani a helyzetet és nem kell azon aggódnunk, hogy ennél még csak rosszabb lesz.


Csütörtökön az Európai Központi Bank emelte az alapkamatot 2,5 százalékra 50 bázispontos döntéssel. Márciusban indul a jegybank eszközszűkítése(QT), amely röviden annyit jelent, hogy likviditást, azaz pénzt vonnak ki a "piacról". Ez 10-30milliárd eurós eszközszűkítést jelent, és itt megjegyezném, hogy a FED(az USA jegybankja), már tavaly novemberben elkezdte ezt a gazdaságpolitikát, ők nagyjából havi 60 milliárd dolláros szűkítéssel.


Az előző héten említettem, hogy annak fényében fogom tartani továbbra is a Bitcoin pozícióm, hogy hogyan viselkedik a piac az inflációs adatok, illetve a kamatdöntés hatására. A keddi információk miatt az árfolyamok kilőttek, majd utána lassan, de biztosan tovább emelkedtek.
Az első profitszint, amit megállapítottam az előző héten a 18230 dolláros szint volt.
Egy óra múlva Powell beszéde, úgy éreztem csökkentenem kell a kitettségem, így végül arra jutottam, hogy 18210 dollárnál eladom a BTC-m. Azt kell mondjam, ez egy nagyon jó döntés volt, likviditást szerzett, kiugrasztotta a kereskedőket, majd elindult lefelé, s idővel visszatért az eredeti konszolidációs csatornába.

A következő szint amit figyelek, a szürke zóna, ha onnan visszafordul az ár akkor ismét vásárolni fogok, viszont, 

ha azt a zónát elveszíti akkor valószínűnek tartom, hogy újabb aljakat fogunk látni a Bitcoin árfolyamán.


Az S&P500 háza táján nem történt nagy meglepetés. A csökkenő trendvonal, illetve a a szürke zóna, amit hetekkel ezelőtt megjelöltem a vártnak megfelelően nagyon erős ellenállásnak bizonyult.

Rövid távon azonban ez a zóna, amelyben most az ár van viselkedhet Támasz-ként, ezen felül úgy érzem, ahhoz, hogy a várt 3200 dollár körüli szintre érjünk még egyszer "meg kéne néznie" az S&P500-nak a 4150-4200 dolláros szintet. Úgy gondolom ez a jövő év első negyedévében meg is történik, utána pedig augusztusig eléri a 3200 dollárt. 

Idővel meglátjuk, addig is türelem rózsát terem, a mi esetünkben pedig a rózsa pénzt jelent.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.