04 Dec
04Dec

Újabb hét újabb lehetőségekkel, nézzük meg ezúttal miket tartogatott számunkra a piac.
Szerda délután Jerome Powell Fed-elnök a beszédében elmondta, hogy a decemberi kamatdöntő ülésen lassíthatnak az alapkamat emelésén, ami azt jelentheti, hogy az eddigi 75 bázispontos emelés helyett "csak" 50 bázisponttal(azaz 0.5%) lesz magasabb az USA jelenlegi alapkamata. Sokan úgy vélik 4.75-5%-os szinten tetőzhet, amit idővel úgy tűnik alá is támasztanak. Amíg vannak akik úgy vélik, jövő márciusban ez a tetőzés megtörténik és onnantól csökkenést láthatunk, addig mások(én is)szerint az amerikai alapkamat legalább 2024 első negyedévéig ezen az ún. pivot(támpont) szinten marad.

Készítő: ELIZABETH FRANTZ  |  Forrás: REUTERS

Más is mozgatta a piacokat Powell beszédén kívül, a csütörtökön megjelenő PCE(personal comsumption expenditures) adat, amely az infláció mérésének egy módja az USA-ban a CPI(consumer price index) mellett. A másik fontos adat pedig az NFP(nonfarm payroll) volt(az indexekről bővebb információt a nevükre kattintva találsz).

A PCE, illetve az NFP adatok megfeleltek a várakozásoknak, így a piac nem okozott túl nagy meglepetéseket, számomra legalábbis a várt mozgást produkálta.


Ahogy azt az előbb említettem, az S&P500-nál sem történt semmi váratlan, még mindig a hetekkel ezelőtt megjelölt szint felé mozgolódik az ár. Véleményem szerint viszont

ezen az áron nagyon ajánlott óvatosnak lenni bármiféle vásárlással kapcsolatban.

Ezt a kijelentésemet alátámasztja az a tény, hogy 2022. augusztus óta a legalacsonyabban van a VIX index, ami az S&P500 volatilitását méri. Úgy is nézhetjük, hogy ellentétesen azaz inverz módon mozog a kettő egymáshoz képest, amikor tehát a VIX felfelé mozog akkor az S&P500 elkezd zuhanni.

A vízszintes vonal mindkét grafikonon ugyanazt a dátumot jelöli, jól látható az előbb említett inverz mozgás. Valami hasonlóra számítok a közeljövőben, lehet, hogy már jövőhéten bekövetkezik, de úgy ahogy augusztusban is, akár el is húzódhat egy-két hétig.


A Bitcoin tekintetében hasonló a helyzet, az előző héten azt írtam, hogy az ár szerintem inkább felfelé, mint lefelé húz, ami be is jött. Arról a megjelölt mezőről mozdult az árfolyam amit megállapítottunk legutóbb.

Jelenleg a mostanra már szokásos hétvégi konszolidáció zajlik. Azt, hogy jövőhéten melyik irányba repül majd az ár, azt nehéz megmondani, de ha választanom kéne azt mondanám lesz egy utolsó hajrá felfelé, ami csapdába ejti a LONG pozícióban levőket és utána zuhanunk lefelé.
Úgy vélem ez a 17.600-18.000 dollár körüli szint lesz az ami jelenleg meg fogja határozni a következő mozgást. Ezen a szinten, ha a piac úgy mozog, ahogy nekem nem tetszik, zárom a 15.800 dolláron nyitott LONG pozícióm.

Egy másik szcenárió amit figyelek, az, ha 16.700 dollár alá megy az ár és utána rövidesen visszaszerzi azt, akkor egy újabb LONG pozíciót lehet nyitni. Viszont, 

ha tisztán láthatóan elveszíti az előbb említett 16.700 dolláros szintet, akkor bizony úgy vélem nem fogjuk látni egyhamar a hőn áhított 18.000 dolláros Bitcoin árfolyamot.

Azt, hogy ezek közül melyik fog megtörténni, majd az idő megmondja, addig is sok sikert mindenkinek a jövőhéthez.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.