30 Jan
30Jan

Üdv mindenkinek, az előző két hét nem okozott nagy meglepetéseket. Már hetek óta ugyanazokat a sorokat írom lényegében, nagy változások nem történnek, minden úgy megy tovább, ahogy azt a piac várja. Azért vegyük is át röviden, hogy mik történtek és mit is értek az előbb említett várakozások alatt. A két héttel ezelőtti piaci áttekintőben azt írtam, hogy az emberek túlságosan bizakodók lettek, és azt várják, hogy a világ központi bankjai már az év második felében elkezdik csökkenteni a kamatszintet

Ez számomra abszurd. 

Természetes, hogy az emberek pozitívak, és a remény hal meg utoljára, de a VIX csaknem egy éve nem volt ilyen alacsony értéken, az indexek, Bitcoin erős ellenállási szintnél vannak, a dollár pedig támaszon. Mindent egybevetve tehát ebből az következik, hogy a dollár erősödik, az indexek és a Bitcoin meggyengülnek, ha pedig ebben a piaci környezetben kapunk néhány olyan adatot, miszerint az inflációt nem sikerül oly könnyen letörni, mint azt várták, akkor bizony a dollár további erősödése komoly csökkenést hozhat az ún. "risk-on"(pl.: S&P500, Bitcoin) eszközöknél.

A két héttel ezelőtt említett szintek a dollár indexen hozták a várt hatást és egy erős visszapattanást eredményeztek.

Jelenleg ennek a sávnak a felezővonalánál van az index, úgy érzem kell lennie elég üzemanyagnak ahhoz, hogy 105-106 körüli szinten kereskedhessünk a későbbiekben. 


Február hónap első napján a FED(USA központi bankja) 25 bázispontos emelést hajtott végre, amit már egy ideje beárazott a piac. Az emelés kisebb mértékére az a magyarázat, hogy az utóbbi időben gazdaságilag pozitív hírek jelentek meg napról napra, és így a döntéshozóknak nagyobb teret enged, ha nem az eddig várt 50 bázispontos emelést hajtják végre. Pontosabbat akkor fogunk tudni, amikor az ülésen készült dokumentum nyilvánosságra kerül Február 22-én.
A kamatemelés döntéséről szóló ülésen elhangzott néhány nagyon fontos dolog, röviden ezek:

"Tekintettel a kilátásainkra, nem hiszem, hogy ebben az évben bármikor is kamatot csökkentenénk." 

"Valószínű, hogy az alapkamat az 5%-os szint alatt marad."

"Tervezünk még kamatot emelni, hogy legyőzzük az inflációt. Elég elhamarkodott lenne már most győzelemért kiáltani az inflációval szemben."

Az ülésen elhangzottak közül kiragadtam ezt a néhány gondolatot, ennyiből is látszik, hogy azért a FED közel sem olyan nyugodt, mint az emberek nagy része. A cikk elején, illetve néhány hete említett gondolatom tehát, miszerint a piac valószínűleg még mindig nem találta meg az aljpontot, igaznak bizonyulhat. Az, hogy a FED 25 bázisponttal emelte a kamatot, és nem 50-el, valóban "bikás" hírnek tekinthető, de úgy, mint eddig, a piac most is korrigált és úgy érzem "rájött", hogy azért még közel sem vagyunk kint a mocsárból.
Nagyjából 3 hónapja Powell(a FED elnöke) azt nyilatkozta, hogy az USA munkaerőpiaca nagyon erős, és ez aggasztja őt. Valóban, 

az Amerikai Egyesült Államokban 1969 óta nem volt ilyen kevés munkanélküli.


Az, hogy ez mit fog eredményezni, majd a jövő megmondja, 

mindenesetre úgy érzem, nem ez a legmegfelelőbb időpont a befektetésre. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.