05 May
05May

Nemrég telefonon megkeresett egy brókercég, hogy nagyon jó áron váltanak eurót és ezen felül forint erősödésre számítanak. Számokban ez úgy néz ki, hogy ha a 375-370 forintos árat letöri, akkor a céláruk 360 forint körüli. Ez elgondolkodtatott már abban a pillanatban is, megjegyeztem, hogy ezen az áron nem szívesen váltanék. Rá is kérdezett, hogy miért várnék forint gyengülést, hiszen az alapkamat emelése már egy ideje megállt. Ezzel azt sugallva, hogy semmi nem állhat a forint útjába? A mai cikkben ezt fogjuk kideríteni.

Tehát, az egymillió dolláros kérdés, meddig erősödhet a forint?

Ha olvasás helyett inkább videó formájában szeretnéd megtekinteni a most tárgyalt anyagot az alábbi videóra kattintva megteheted.

Először vegyük át, hogy mik azok az okok amik hatással vannak a forint gyengülésére vagy erősödésére.
Először is, az orosz-ukrán háború kitörése utáni energiaválság gyengítette a forintot. Európához képest is nagyon függ Magyarország az orosz gáztól, tehát miután az oroszok már nem küldtek annyi gázt Európának, mint a háború előtt, felnyomta a gázárakat, ami pedig gyengítette a forintot. Nagy hatással van a forint gyengülésére, vagy erősödésére a dollár árfolyam is. Az energiaválság közepette a dollár régen nem látott emelkedést produkált, aminek eredményeként a forint gyengült. Gyengítette ezen felül a hazai devizát a magyar és Európai Uniós viszony, részben jogállamisági eljárás miatt sem kapott pénzt az állam a 2022-es évben, ami szintén a forint ellen szólt. Nem utolsó sorban pedig az MNB későn kezdett kamatemelése illetve a kormány politikája sem segítették a forintot.

Biztos vagyok benne, hogy még száz meg száz dolog volna amit fel lehetne sorolni, de maradjunk ezeknél.

Ha minderre amit az előbb felsoroltam ráraknánk egy UNO visszafordító kártyát, akkor bizony nagy valószínűséggel megérkeznénk oda ahol most vagyunk. Nézzük is meg, hogy miért gondolom így.
Magyarország nagy mértékben függ az orosz gáztól, ezt ugye megbeszéltük. Tehát az, hogy a gáz ára részben a gyenge tél miatt is majdnem a háború előtti szintre csökkent, erősítette a forintot. A dollár indexen látható gyengülés után két héttel a dollár-forint árfolyam is csökkenni kezdett, ami a forint erősödését jelentette. A magyar-EU viszonynál pedig úgy néz ki sikerült megállapodni egymással a két félnek, és Magyarország ismét kaphat EU-s pénzeket, ez szintén pozitív hír, így forinterősödést hozott. Az alapkamat magas rátája miatt a külföldi befektetők magas hozamot zsebelhetnek be, ez azt jelenti, hogy forintot vásárolnak, ami szintén erősíti a hazai devizát.

Most, hogy megtudtuk milyen tényezők vannak hatással a forint árfolyamára felmerülhet bennetek a kérdés, hogy akkor merre tovább.

A véleményemet a videó végén fejtem ki technikai elemzés segítségével, így ajánlom figyelmedbe a videó megtekintését, vagy az alábbi képen láthatod a gondolataim ezzel kapcsolatban. Rajtam kívül a Nép szava által elkészített kérdőívet kitöltő három szakértő sem túl bizakodó. Hasonló érvekkel álltak elő, amiket felsoroltam nektek az előző sorokban. Összességében 385-415 forintos sávra prognosztizálják az EURHUF árfolyamot.

Visszatérve a telefonhívásra, ez nagyon összeesküvés szagú lesz, de gondoljunk csak bele. Tehát ebben az esetben egy cég arra buzdít, hogy, ha van euróm váltsam forintra, mivel a forint az Euró ellenében erősödni fog, így ezzel az ügylettel én járnék jobban. És itt jön számomra a furcsaság. Miért pont most kaptam ezt a hívást? Miért nem mondjuk egy hónappal ezelőtt? 

Ezekre a kérdésekre a videóban, vagy az alább látható képen választ adok, most folytassuk az elméletem. 

Ha a forint mégsem erősödik, akkor viszont nyilvánvaló, hogy a nyakamon marad a forintom, amit euróról váltottam és később csak drágábban tudnám visszavásárolni az eurót. 

A tőzsdén kereskedő személyek egyértelmű viselkedése alapján nem természetes, hogy akkor adok el valamit amikor arra számítok, hogy jobban járok vele?

Itt a cikk végén megjegyezném, hogy mivel a magyar alapkamat nem maradhat örökké ilyen magasan, szerintem amint elkezdik csökkenteni, az azt fogja jelenteni, hogy a külföldi befektetők szép lassan elkezdik eladni forintjaikat, ami a devizánk gyengülését hozza majd magával.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.