26 Oct
26Oct

Sokszor szerintem tévesen a COVID-ot okolják a válságért, azonban a válság a 2020 márciusi „flash crash” utáni ún. quantitative easing(mennyiségi lazítás) rovására írható, amelyet a világ szinte minden központi bankja előszeretettel alkalmazott egészen addig amíg rá nem jöttek, hogy valami el fog törni a gazdaság „finom gépezetében”. A mennyiségi lazítás lényegében annyit jelentett röviden, hogy pénzt pumpáltak a gazdaságba a recessziótól való félelem miatt, mert

a keynes-i rendszer legnagyobb ellensége munkanélküliség, ha nincs munka, nincs költekezés, ami gazdasági növekedés lassulását idézi elő.

Ezért nem is csoda, hogy a 2020 márciusa utáni bikapiacban nagy számmal jelentek meg az intézményi befektetők, akik látták a potenciált, hogy kriptoeszköz vásárlással megnövelhetik a portfóliójuk hozamát. Természetesen azelőtt is voltak szép számmal, azonban a hatalmas és hirtelen növekedés a kriptopiacon még jobban beindította a FOMO(fear of missing out=fél, hogy kimarad valamiből)érzést az emberekben.

A 2020 március 13. utáni első bikapiaci rally emelkedése az első tetőig, 2021 április 14

Sok volt az új érdeklődő, de azok a cégek akik már eddig is jelen voltak a piacon valamelyest, még jobban elkezdték felhalmozni a kitettségüket. Ilyen cég példaul a MicroStrategy, Galaxy Digital Holdings, Voyager Digital LTD, Tesla, és még sorolhatnám.


A felsorolt cégek közül a pláne a Tesla befektetése, 1.5 milliárd dollárral szeretett volna szakítani magának is a 21millió darabos tortából nagyjából 44.200 dolláros árfolyamon. Ez a bejelentés aznap csaknem 20%-ot repített csak a Bitcoin árfolyamán, ez alapján képzelhetjük mi volt az Altcoin piacon. Ez a befektetés azért volt fontos a kriptopiac szempontjából, mert egyre nagyobb meggyőződés van azzal kapcsolatban, hogy amihez Elon Musk hozzányúl az arannyá változik, és elég akár egy röpke hír arról, hogy most éppen Bitcoin-t, Dogecoin-t ad vagy vesz, az árfolyam azonnal reagál. Azóta persze a 75%-ától meg is vált a Tesla(az előző képen látható, hogy már „csak" 248millió dollár értékben birtokolnak Bitcoin-t) azzal az indokkal, hogy a Bitcoin bányászat túl környezetszennyező és nem kívánnak részt venni ebben amíg ez meg nem oldódik(véleményem szerint csak intelligens módon megváltak tőle látva a makroökonómiai jeleket).
Ez évtől a nagybefektetők inkább szép lassan megváltak a kriptoeszköz kitettségüktől és úgy gondolom ez így is marad addig amíg a makrogazdasági helyzet nem javul.
Utáni ismét hatalmas felhalmozás és száguldás a korábbi magasságok felé, addig is 

türelem rózsát terem, s itt tekinthetjük a rózsát pénznek is.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.