30 Dec
30Dec

Az egyik közösségi platformon beléptem néhány üzleti, illetve gazdasági csoportba, hogy tanulmányozhassam jelenleg milyen piaci hangulat uralkodik itthon a különböző gazdasági területeken. Egy nap se telt el, kapásból hárman írtak nekem üzenetet, hogy 

"a profilom alapján mennyire talpraesett és intelligens fiatalembernek látszom és ha többet szeretnék az élettől, mint 40 évig dolgozni 8 órás munkavállalóként, akkor bizony meg kell hallgatnom az ajánlatát, mert hatalmas lehetőség előtt állok."

A következő mondat egy kérdés volt, még pedig az, hogy hallottam-e már az Affiliate marketing-ről. Őszintén bevallom, eddig fogalmam sem volt, hogy mi is az, úgyhogy utánajártam a dolgoknak.
Az affiliate marketing egy olyan fajtája a marketingnek, ahol ajánlások útján történik az értékesítés. Tehát egy példán keresztül szemléltetve, te, mint üzletkötő jutalékot kapsz minden általad ajánlott eladás után. Eddig világos, hisz mindenki látott már ilyet a mai világban, én személy szerint csak azt nem tudtam, hogy ezt így nevezik. Gondoljunk csak az Instagram "influencer"-ekre a közvetlen vagy közvetett környezetünkben. Nagyjából 10 ezer követővel rendelkező fiókoknál számtalanszor látni, hogy az ő kódját felhasználva az adott termékből kedvezményt kapunk bizonyos szempontból, legyen az szállítási engedmény, vagy akár a termék árából lecsippantanak pár százalékot, és még sorolhatnám.

Fotó: Liza Summer

"Ez az egész olyan ismerős nekem..."

Azért mégis, a hárombetűs csodaszer marketingforma és e között van különbség, ámbár úgy vélem itthon az emberek már nem nagyon tudnak és nem is akarnak különbséget tenni. Ha valaki ajánl nekik valamit és az pénzbe kerül, ezen felül nem egy olyan vállalatlánc árulja amit nap, mint nap látnak ha mennek az utcákon, akkor elfordulnak azoktól a termékektől és nem kell nekik. Ennek természetesen több oka is van. Nagyrészt ezek a termékek magas áron kerülnek értékesítésre és nem mindenki tudja megfizetni őket, másrészt pedig az emberek ezeket az ajánlásokat negatív érzelmekkel párosítják személyes, vagy a közvetlen/közvetett körükben történt események miatt.
Ahhoz, hogy a beszámoló rövid legyen csak két példát hoztam, hogy miért is jó ez a fajta értékesítési módszer. Elsősorban azért, 

mert azt a terméket próbálod meg értékesíteni amit te is szívesen használnál, vagy használsz, így szívből tudod ajánlani és javasolni a használatát.

Másrészt, 

ingyen be tudsz lépni a rendszerbe, hiszen neked elég csak ajánlanod a termékeket, és minél több eladásod van annál magasabb szintre kerülsz, így nagyobb kifizetéseket rakhatsz zsebre.

Ez természetesen nem mindenkinek való, hiszen ez egy lassú folyamat, nem fix pénz, ezért nem véletlen, hogy főként érettségi előtt álló fiatalok kezdenek bele a meggazdagodás reményében. Egy üzlet akkor lesz sikeres, ha az ott dolgozó emberek szívesen csinálják, és kellőképpen odafigyelnek az ügyfeleikre akiknek a terméket ajánlják.
A probléma ott kezdődik, ha a személy aki a terméket próbálja értékesíteni túlságosan rámenős, nagyképű, bunkó stílusban kommunikál(ugye... úgy gondolom ezt senkinek sem kell bemutatnom, hiszen ez az egyik nyomós indok amiért már az elejétől fogva kerülik az emberek azokat akik bármit is próbálnak eladni nekik, vagy a cikk elején említett sokszor látott szöveggel keresik meg).

Biztos vagyok benne, hogy léteznek nagyon jó Affiliate marketing-et használó cégek, ahol jó pénzt lehet keresni, azonban 

nem árt vigyázni, ugyanis ezen a területen sok a csaló cég, illetve azok a fajta vállalkozások, amik ki akarnak tűnni valamivel, de a felszín alatt ugyanaz a romlott rendszer zakatol.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.