05 Dec
05Dec

Egy régi ismerősöm keresett meg azzal a kérdéssel, hogy hallottam-e már a kriptókról, illetve azon belül a PLC Ultima nevű projektről. A kriptókról természetesen már igen(ma már nem sok ember van aki nem), viszont a PLC Ultimáról még soha. 

No de sebaj, itt van két videó, nézzem meg, illetve ő is elmondja miről szól a projekt. Ezen felül csütörtökönként vannak interaktív előadások a Zoom platformon, "menjek" nézzem meg és utána mondjak véleményt.
Először is a meeting programlistájában a fenntarthatóság, biztonság ill. értékteremtés mellett egy számomra érdekes szekció is helyet kapott, ez pedig:

Miért nem SCAM?

Az ilyen projekteknél miért kell megmagyarázni azt, hogy hogyan nem vágod át az embereket? Innentől kezdve szerintem teljesen egyértelművé válik a program célja. Ennyi erővel itt le is zárhatnám a cikket, de akit jobban érdekel az olvassa tovább, ássunk mélyebbre együtt.

Az első videó egy "Üzleti prezentáció az alapítótól, Alex Reinhardt-tól", akit több forrás(az a pár amit találtam és szintén látszik, hogy nem legitim) úgy említ, mint kriptopiaci szakértő és a világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja. Saját magára úgy hivatkozik, mint közgazdász, üzletember, kockázati befektető, a blokklánc és kriptotechnológia egyik vezető szakértője, ezen felül több vállalat és projekt alapítója. Ehhez képest alig találni róla valamit az interneten, a saját oldalán van egy egyszerű pár mondatos kis leírás róla, illetve a projektjei megnevezése egy felsorolásban.

A projektjei közé tartozik:

  • PLC Ultima ecosystem
  • PLCU coin
  • Ultima farm
  • Ultima minter és még sorolhatnám...

Mi a közös ezekben?

Ha megkérnél egy öt éves gyereket, hogy adjon nevet sok hasonló dolognak, akkor valami ilyesmit kapnál válaszul.

Az oldalán még a projekt fülön arról is találunk információt, hogy ez a sikeres üzletember még üzleti tanácsadással is foglalkozik, és a szemináriumjaira egy év alatt 150.000 ember látogatott el offline és online. Azt is feltüntetik, hogy az elmúlt 6 év alatt Alex diákjainak az összes bevétele meghaladja a 100 millió dollárt(azt hogy ezt milyen számítások alapján végezték az számomra kérdéses, mivel gondolom az adóbevallásaikat nem nekik továbbítja az adott hivatal). Egy másik oldalon(ami az ő saját akadémiája) már több, mint 500.000 résztvevőt említ. Az oldalon lévő kurzusok ingyenesek, azonban amint meg szeretnéd tekinteni őket kedvesen átirányít, hogy töltsd le az Ultima wallet applikációt.
Összesítve nincs fix információ semmiről vele kapcsolatban, egyáltalán nem hiteles.

A videóban lévő bemutatkozás után kapunk egy piszok egyszerű jogi nyilatkozatot, ami az első pillanatban leszögezi, hogy 

ők nem vonhatók felelősségre semmi miatt

amit egyfelől megértek, hiszen ha én OTP részvényt vásárlok/eladok és elveszítem rajta a pénzem akkor nem vonhatom felelősségre az egyik banki igazgatót(feltéve, ha a társaság legitim módon működik és nem az ő szándékos hibájukból vesztettem).

Mindezek után, hogy ezt tisztázta velünk, megemlíti, hogy bizony a Bitcoin árfolyama hatalmas növekedést látott az elmúlt időszakban, és levonva erről a párhuzamot a PLCU is micsoda jövő előtt áll, hiszen 10 cent-ről csupán 8 nap alatt 10.000 dollárra nőtt az árfolyama, ami 1 millió százalékos emelkedés. 2021.12.06 dátummal szabadjára indított "veszedelem" piaci kapitalizációja elérte 2022 elején az 1.6 milliárd dollárt.
Alex víziója az, hogy egyesítsen mindenkit a kriptotechnológia segítségével és megteremtse a kapcsolatot a kriptopiac és a gazdaság hagyományos piacai között, ezzel emberek millióinak segítve növelni a pénzügyi jólétüket.(micsoda jótevő igaz?)

"Már az első perctől megfelel minden piaci követelménynek, ezért növekszik olyan gyorsan. 11 millió darab token fog létezni összesen, az új érmék előállításának sebességi csökkenése, a kereslet növekedése erősíti a PLCU értékét. Egy másik hatékony intézkedés az infláció csökkentésére és az érmék árfolyamának növelésére az érmék 1 százalékának "elégetése" minden tranzakciónál. A projekt hatalmas likviditással rendelkezik, melyet a nagy és aktív közösség biztosít, amely maga állítja elő a PLCU token-t."

Ebben a projektben minden megvan ami egy befektetőnek kell, véges darabszám, tranzakcióknál "égetés"(amitől még inkább kevesebb token lesz jelen a piacon), tehát gyorsnak kell lenni a beszállással nehogy lemaradjunk. A PLC saját hivatalos "white-paper" dokumentumában(amely egy szervezet/cég/párt stb. hivatalosnak tekinthető véleményét fogalmazza meg egy adott témáról) szolidan arra buzdít, hogy vásároljunk, mert hatalmas növekedés előtt áll.

Nos, erre van egy sokat mondó grafikonom.

Nehéz az indítástól grafikont találni, mivel se akkor se most nem jegyzik egyik nagyobb brókercégnél sem. A legnagyobb cég aki jegyzi a token-t az a Coinsbit, itt történik a volumen 57%-a ami nagyjából 2 millió dollár(~740 millió forint). Nos, egy piacvezető projektnél, mint aminek a PLCU vallja magát úgy vélem egy kicsit kevés. A 24 órás pénzmozgás 3 millió dollár körül mozgott, az egész piaci kapitalizáció pedig nem éri el a 3 milliárd dollárt.
Ezzel a CoinMarketCap nevű oldal, ami kriptopénzeket gyűjt össze mindenféle információ alapján a 2638. helyre sorolta be, ami szintén nem "piacvezető" teljesítmény.

De mire jó akkor ez a token, van egyáltalán bármi értelme a létezésének?

Tudsz vele fizetni bárhol a világon. MINT. BÁRMELYIK. MÁSIK. BANKKÁRTYÁVAL.
Ettől lesz olyan innovatív? Nekem is van kriptós kártyám és ugyanúgy lehet vele bárhol fizetni, nagyon érdekes találmány. A csavar most jön, ha rendelsz PLCU kártyát, azzal az alapító szavaival élve "fenomenális lökést adsz a token globális fejlődésének". És ki nem találjátok, de a legjövedelmezőbb módja az érmék előállításának, hogy a legmagasabb összegű kártyát vásárold meg magadnak, s így te tudd előállítani a legtöbb PLCU tokent. Nevetséges.

"Minél magasabb a csomag ára, annál több érmét tudsz előállítani. Például vásárolsz egy Ultima Minter-t 1100€-ért és feltöltöd további 1000€-val, ajándékba kapsz egy exkluzív PLC kártyát. Akár hétszer több érmét tudsz előállítani, csak töltsd fel a FARM-ot PLCU érmékkel és kattints a Get Profit gombra."

Bár ilyen egyszerű lenne. Aki 30percet rászán, hogy beleássa magát, rájön, hogy a blokkláncon ez nem így működik. Mintelésnek hívja, de aztán arra hivatkozik, hogy a telefonodat használja a bányászatra, de "a telefonod nem lassul be tőle kisujjeskü". Ja, értem, máris megnyugodtam. 

Magyarul tehát a PLCU úgy működik, mint egy digitális pénzverde, rányomsz a híres Get Profit gombra és minden hónapban kapod a passzív jövedelmet a számládra egy éven keresztül.  

Kétféle mód tudsz pénzt keresni, aktív és passzív módon.
Passzívan termeled az érméket, avagy aktívan felhasználhatod forrásként további jövedelem eléréséhez. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy akinek tovább ajánlod a PLCU-t, annak vezetője/főnöke lehetsz, amely lehetővé teszi, hogy a tokenek előállítása mellett még a partnered ajánlásaiból is pénzt kapsz. Az idő múlásával pedig elérheted a hőn áhított Gyémánt szintet. Nem is tudom már honnan ismerős ez nekem, 

de elég ha valaki fülébe súgod azt a három betűt és hidd el akkor is feláll a hátán a szőr ha nincs neki.

Alex itt még nem áll meg, tovább birizgálja a fülünket azzal a szöveggel, hogy

"...a termékeink annyira nagyszerűek és annyira nyílvánvaló értéket képviselnek, hogy a PLCU-ról tudomást szerző felhasználók 90 százaléka lesz ügyfelünk. Ha komolyan gondolod, hogy az életed kényelmesebbé, élvezetesebbé szeretnéd tenni, több vidámsággal, több pénzzel, több utazással és nem fizetéstől-fizetésig tartó léttel, akkor csatlakozz hozzánk! Beszélj azzal az emberrel aki meghívott, hogy ezt a videót megnézd..."

Az utolsó mondat szerintem mindent elmond és egy igen nagy pontot tesz az "i"-re az egész projekttel kapcsolatban. A projektben résztvevők, olyan emberek akik nem töltik mindennapjaikat az újabbnál-újabb technológiai vívmányok közelében(egyikünk sem igazán), így nem csoda, hogy a blokklánc egészen meseszerűnek és futurisztikusnak hangzik. De mielőtt belevágnál bármibe olvass utána. Nem mondom, hogy szóról-szóra magold be a "white-paper"-t, de azért egy pár óra ráfordítással világossá válik, hogy itt valami nincs rendjén.

Aki még most sem kételkedik abban, hogy 

a Get Profit gomb megnyomásával ingyen pénzt tudsz előállítani

 az nyugodtan írjon nekem egy email-t, vagy a cikk alatti szekcióban kérdezzen, szívesen válaszolok.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.